Bulan lepas adalah bulan yang agak perit buat saya. Waktu baru masuk kerja tu, memang tengah pokai teramat sangat. Tengok dompet, menangis. Tengok akaun bank, meraung. Tengok diri sendiri, termenung. Ok, drama betul.

Ada satu masa tu, duit saya tinggal RM250 dalam bank. Dalam dompet pula RM40. Waktu tu memang berkira-kira tahap dewa betul pasal makan minum transport apa semua. Sampaikan satu tahap, berhari-hari tidur di pejabat (boss bagi), kemudian tiap-tiap hari makan roti sambal bun bilis Gardenia yang nikmatnya tak terkata.

Dan ya, tertumpah juga air mata pahlawan ni apabila terkenang duit yang kemungkinan boleh habis bila-bila masa sahaja. Rasa resah gelisah, mampu ke nak teruskan hidup? Ditambah dengan hutang yang bertingkek-tingkek pula hasil pembelajaran yang tak dapat dihabiskan. Adakah masih ada harapan buat diri ini?

Setelah agak lama tertekan, kemudian entah bagaimana, terkenang pada orang yang hidupnya lagi susah. Orang yang setiap hari fikir dia boleh makan ke tak hari ni. Fikir macam mana dia nak cari duit untuk makan. Sekurang-kurangnya saya masih boleh fikir nak makan ke tak, nak makan apa hari ni, dengan berkira-kira bajet untuk hidup.

Pelik, bila betul-betul rasa kesusahan, baru beban hutang tu terasa ringan. Dan rasa ringan tu datang bila saya belajar untuk lebih bersyukur, merasa lebih cukup dan bertenang kerana Allah masih membenarkan saya meneruskan kehidupan. Kalau saya ada masa untuk risau, pasti saya ada juga masa untuk usahakan jalan keluar.

RM250 yang saya ada tu, kalau diberikan pada orang yang betul-betul susah, pasti dia akan sangat menghargai wang itu kerana betapa besar nilainya di mata dia. Lain dengan kita yang tak betul-betul merasa kesusahan dan kemiskinan secara tegar. RM250 tu terasa sedikit sekali. Namun, kesusahan hidup mengajar saya untuk menilai semula wang yang kecil itu menjadi besar. Padahal tak ada la susah mana. Duit tak ada je. Saya masih boleh berjalan macam biasa. Bernafas, melihat, mendengar, membaca, berlari dan bermacam lagi perkara boleh dibuat seperti biasa. Saya patut bersyukur untuk itu.

Betul la orang kata, kita kena lihat orang yang lebih susah dari kita untuk kita belajar erti syukur, erti cukup. Kalau kita tengok orang kaya, kita akan jadi susah hati, bilakah kita boleh jadi seperti mereka? Sedangkan apa yang kita lihat itu sebenarnya tak kekal lama.

Bahkan, kemungkinan mereka hanya diluar nampak bahagia, tetapi dalamnya sengsara. Kerana tiap-tiap hari berfikir bagaimana untuk mengumpul harta dan kekayaan, suatu pengumpulan yang tiada penghabisan. Bila harta banyak, jika masih tidak merasa cukup, maka kita akan tetap berdukacita. Lain pula kalau harta yang sikit, tapi kita rasa cukup dengan apa yang ada, itu sudah memadai untuk mengundang bahagia.

Hadirkan rasa cukup. Allah akan berikan kita secukupnya.

 

Advertisements

4 thoughts on “RM250

  1. Lagi-lagi musim nak raya, mesti rasa tak cukup duit. Sedangkan kalau tak beli perhiasan macam macam, tak membazir makanan mesti duit tu cukup sebenarnya.. semoga kita sentiasa bersyukur

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s